Forum|Galleri|Medlemmar|Om oss|Länkar|Start

2007 »

2006 »

2005 »

2004 »

2003 »

Filmer »

« Tillbaka

Foto: Forskarna

Hur hamnar en apneist på karolinska institutet i Stockholm? Jo, genom att vara medlem i AIDA Sweden. Med.kand. Peter Lindholm håller ju som bekant på med forskning inom apnea. Och nu sökte han åter några försökspersoner. Jag stod som reserv och fick rycka in med kort varsel.

Sagt å gjort, packa väskan och drog mot Stockholm kl. fyra (gäsp!) en måndagsmorgon med viss vånda då jag inte riktigt visste vad som skulle vänta. Och tur var nog det med facit i hand! :-)…..

Väl framme (1,5 timme för tidigt) så möttes jag utav Dr(?) Mikael Gennser som visade mig till rätta. Han ses på en utav bilderna (glasögon). En trevlig skåning mitt i storstan. Därinne fick jag träffa de andra försöksledarna: Med.stud. Hélène Englund och Med.kand. Daniel Öberg.

Fick en genomgång utav testet lite snabbt, vilket gör att jag inte kan tala om exakt vad testet gick ut på men jag får uppgifterna mejlade så småningom. I vilket fall så skulle de se vad som händer med resultaten om man slarvar med kosten i samband med andhållning( fridykning, uv-rugby etc.).

Fick börja direkt med fem st. maxapneer(en som uppvärmning) och det är inte jag van vid då statisk på säng inte tillhör mina favoriter. Sedan följde ventilering utav syrgas, tre djupa andetag och sedan andas ut i en påse. Den luften fick jag återandas under en stund, vilket blir riktigt jobbigt mot slutet. Samma test igen men med min egen luft, då kom ångesten mkt snabbare!

Tilläggas kan att apneerna gjordes med 80 % utav min totalvolym och med tanke på det så är jag nöjd med resultatet i den statiska delen : 4 min 59 sekunder! Hade jag haft tillgång till klocka så skulle tiden varit ännu bättre. Fick varken kolla tider eller resultat förens testerna var slut. Svårt att pressa när man inte har någon referens.

Mycket andning i munstycke blev det och det varvades hela tiden mellan statisk på säng och statisk på cykel och så återandning i påse så klart! :-)...

Dag ett gjordes också ett maxtest på cykel för att få fram min maxpuls. Fick starta på 100 watt med ökning varje minut(30 watt). Jag fick ge upp 30 sekunder in på 490 watt. Då var jag lite svett faktiskt… eller var det värmen?

Ett och annat stick i fingret hanns också med mellan varven, tur man är karl för sin kilt(tål inte nålar...) Detta test låg till grund för dag två då en 2 timmars cykling skulle äga rum efter att jag fått avstå kolhydrater ifrån lunch dagen före (ris, pasta, socker etc.). Fick bara äta tonfisk, olja, stekt kyckling och kokt ägg, rena proteiner alltså.

Första timmen gick bra men sedan började sockret sjunka rejält och jag är känslig i vanliga fall! Snacka om blynacke, det syns nog på en av bilderna. Fick köra på 170 watt med 60 varv i minuten, tur man cyklat en del...

Dag två varvades med apneer precis som dag ett, antingen på säng eller på cykel med återandning i påse. Säkerheten hölls högt och testet avbröts ifall saturationen(syresättningen) sjönk under 50% (normal 98-100%). Själv nådde jag 52% vid ett tillfälle. Skulle tro att jag han med runt 30- talet apneer under dessa två hårda dagar, kanske fler. Så mitt psyke fick vad det tålde vad det gäller statiskt.

Kul att vara en del utav forskningen i framtiden, vem vet vad den kommer fram till. Vi var sammanlagt 9 personer med olika bakgrund: uv- rugby, apnea, dykare och vanliga Svensson.

Ett stort tack till Mikael, Daniel och Hélène för ett trevligt och proffsigt bemötande. Lycka till med studierna och forskningen!

För forskningen i tiden

/Sverker

Maxapne med 80% av totalvolym

 

Samma som ovan

 

15 min normalandning

 

Tvåtimmars-tramp

 

Kaffe tack!

 

Blynacke

 

Ventilering av syrgas

 

Återandning av luft, väldigt ångest-framkallande

 

Maxapneer på cykel

 

Äta här, eller i påse?

 

Läslust

 

med.stud. Hélène Englund vid sitt intrument

 

med.kand. Daniel"Russel Crowe" Öberg i ett koncentrerat
ögonblick!

 

Test-anläggningen

 

Lite mer testsaker

 

Allt material ©Örebro Apnea | Webmaster: Mikael Mattsson
Johan snorklar