Forum|Galleri|Medlemmar|Om oss|Länkar|Start

2007 »

2006 »

2005 »

2004 »

2003 »

Filmer »

« Tillbaka

Foto:
Sverker (bild:1,2,3) Tiger (bild:4)

Äventyr i glömda kalkbrott. Liten lätt vandring om ca 2 km kring kalkbrotten i Kvinnerstatorp. Vandringen avslutas med eldskådespel i södra brottet. Medtag stearinljus och tändstickor. Rejäla skor och ytterkläder. Samling parkeringsplatsen mitt i Kvinnerstatorp kl 16. Arr: Axberg-Hovsta hembygdsförening, Sv Turistföreningen Ö-o.(utdrag ur Nerikes Allehanda)

Jag blev en timme försenad pga mitt jobb, som vanligt, och gick miste om rundvandringen. Men vad gjorde det då jag klev ur bilen och gick bort mot parkeringen. Klockan var 16:45 och det var i stort sett redan mörkt. Mötte ett antal "burkare" som höll på att byta om samt två glada apneister i form utav Joel å Andreas, som ville förgylla den stora skaran (ca 20 st) utav "burkluftare" :)

Vid den gamla ingången var det smyckat med två stockar som brann på varsin sida om bommen (sågade itu som ett kors). På höger sida om vägen/stigen var det värmeljus i vita plastmuggar med 30 cm mellanrum, för att markera vägen in till brottet. Och det är 200 meter att gå fram till platån= ca 600 ljus! Ljusen slingrade sig fram nästan svävande, då man såg långt genom skogen som saknade löv. Framme vid platån var det ett kaos av människor, säkert över 300, så Carin å jag gick förbi i högervarv mot tunnelutgången. Där skulle alla dykare komma ut med tända lampor.

Men vi blev först stående som fågelholkar, och såg ut på brottet som var fullkomligt klätt i ljus. Från vattennivån ända upp till de högsta punkterna brann det ljus/stockar/marschaller/facklor/brasor i olika mönster. Helt fantastiskt vackert, det blev en sorts sakral stämning över det hela. Mitt i detta mörker spreds doften av varm glögg och kaffe med tillbehör som hembygdsföreningen serverade.

Jag drog mig bort mot tunnelmynningen, vilket inte var helt lätt i kompakt mörker med risk för plurrning och fall ifrån 5 m, för att montera stativet innan dykarna skulle komma ut. Under tiden rodde en båt ut fullastad med japanska lyktor (säkert drygt 100), som släpptes ut allteftersom. De fick sedan spridas sakta med vinden.
Så blev det dags för dykarna, på given ljussignal, att simma ut med tända lampor. Sakta fylldes vattnet med ett turkost ljus som hela tiden ökade tills de kommit ut ur tunneln, som är ca 20 m lång och ligger under vatten. Där körde lastbilarna igenom under brottets glansdagar.

Likt ett rymdskepp gled de sakta vidare ut i brottet alltmedan ljusshowen fortsatte med diverse aktiviteter såsom sång/tapto och ett mycket vackert eld "vatten" fall ifrån toppen mittemot. Stora kittlar tömdes på glödande kol.Mitt i brottet fick dykarna sedan varsin fackla i handen. Och jag måste erkänna att det inte var helt lätt för kameran att hitta skärpan då jag bara har autofokus på digitalkameran. Men jag fick till några okej bilder. Vi har lånat några bilder ifrån Tiger (Daniel Dahlström, Oxygéne) som har en värstingkamera(värstingfotograf).Blir bra med honom i föreningen i framtiden för han har även uv-hus till sin kamera! :)

Enligt hembygdsföreningen skall detta arrangemang bli tradition och vi tackar å bugar för det. En stor eloge till dem, vilket hästjobb de lagt ner på detta arrangemang. Vore kul att räkna alla ljus de tänt men det räcker inte denna sida till för. Nästa år ska jag delta i vattnet istället för att få en ny vinkel på det hela....

Tack å hej!

/Sverker ><((((¤>

 

Vackra...

 

...bilder...

 

...i...

 

...mörkret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allt material ©Örebro Apnea | Webmaster: Mikael Mattsson
Johan snorklar