Forum|Galleri|Medlemmar|Om oss|Länkar|Start

2007 »

2006 »

2005 »

2004 »

2003 »

Filmer »

« Tillbaka

Foto:
Sverker

Äntligen låg hon som ligger mig så varmt om hjärtat framför mig! Vättern alltså. (vad trodde ni?) Jag hade tidigare i veckan gjort två av mina bästa tre åk sedan snart femton år, på långfärdsskridsko. Norra skärgården låg som en spegel med helt transparent kärnis. Bara att åka med ögonen riktade nedåt på alla vackra stenar och grund som tornade upp sig under isen med en sikt på ca 10 meter, helt sanslöst vackert. Fick se både gäddor, braxen, gamla vrak och en massa annat som folk tappat ifrån sina båtar.

Men det var inte långfärdsskridsko jag skulle berätta om, utan fridykning. För när jag gled fram på isen tänkte jag att här vill jag fridyka. Sagt och gjort, Johan och jag for ner en helt vanlig måndag mot Bastedalen som ligger i norra skärgården. På med grejerna och ut på isen. Vi fick gå en bra bit, runt 7-
800 meter skulle jag tro, då jag ville undvika farleden med alla pimplare och skridskonördar. ;-)

Promenaden tog 20 minuter med ett stopp för hämtning av lite grenar som är bra att ha efter dyket. Vi stannade vid Harge uddar, ett naturreservat som följer Vätterns klippkust. Dessvärre var isen dålig efter ett par dagars värme samt några millimeter snö föregående natt. Inte att jämföra med onsdagen och torsdagens skridskoåkning. Men vad gör väl det, fram med motorsågen och vips var två vakar färdiga för äntring. Och jag måste erkänna att det var kallt, riktigt kallt, min mosquito visade 1 grad och till och med 0 som lägst, brrh!

Sikten låg på ca 10 meter skulle jag tro, kanske mer. Vi gjorde några rundsim i vakarna för att utforska omgivande botten. Skulle vi hitta några kräftor? Vi hittade varken kräftor eller djupt vatten, den djupaste vaken var 6,8 meter djup. Så jag koncentrerade mej på lite dynamisk och fotografering av det vackra ljuset som strilade ner genom isen... Förresten, jag tror att vi är de första apneisterna i världen som har isdykt i Vättern (?), stort! :)

Efter en timme blev vi tvungna att springa oss varma en stund, tog en tur upp på det intilliggande berget med dess grotta och vindskydd (vidunderlig utsikt!). Poolpass två blev lite kortare med mestadels fotografering i det vackra ljuset. Johan fick äran att dekorera vaken med de vackra grenarna efter avslutat poolpass, så ingen stackars skridskonörd skulle drutta i.

Nu sög det i mattarmen ordentligt, snabbt tillbaka och av med grejerna för gemensam matsäck i Bastedalens hamn.

Tack å hej!

><((((¤>

/Sverker


Johan sparkar upp vaken

 

Rätt så klar is ändå

 

Solen sken

 

Själporträtt

 

Naturen runtomkring var vacker

 

Johan planterar blommor

 

Allt material ©Örebro Apnea | Webmaster: Mikael Mattsson
Johan snorklar