Forum|Galleri|Medlemmar|Om oss|Länkar|Start

2007 »

2006 »

2005 »

2004 »

2003 »

Filmer »

« Tillbaka

Foto: Andreas m.fl.

Phew! Äntligen lite tid att sätta sig ner!

Årets Nordic Deep var tokstort med folk från alla möjliga länder samt forskare och tv-team.
Till skillnad från förra året var det (bortsett från lagstatiskt) bara aidaranking-tävlingar, men som vanligt fanns deltagare av alla nivåer. Den här gången var det inte jag som gjorde det grundaste dyket i alla fall.

Det var kollostämning i huset, folk sov lite här och var och man fick inte många timmars sömn per natt. Det var tävlingar fram till eftermiddagarna och på kvällarna föreläsningar, film, möten, debatter och hlr-kurser (OBS! nya rekommendationer för i år. Kan vara läge att gå en!) För att ”kompensera” för det sena sänggåendet så var det i regel yoga okristligt tidigt varje morgon.

Det sattes enormt mycket rekord under dagarna vilket jag tycker bevisar att stämningen över lag var positiv och avslappnad. Från vår klubb var det jag och Andreas som åkte, och även vi satte nya rekord. Andreas satte PB i alla grenar han var med i, utom statiskt, och jag själv satte PB i free immersion en dag, bara för att bättra det med en meter till ett par dagar senare.

Jag upplevde det som att huvudbetoningen låg på säkerhet. Det debatterades om huruvida det alls var möjligt att ge någon mun mot mun medan man fortfarande var i vattnet, det pratades om forskning på proteiner som släpps ut från hjärnan vid andhållning jämfört med t.ex. boxning, löpning, fotboll och stroke. Mycket intressant och jag vågar inte ens försöka återge det!

Det berättades om dykrespons och dess koppling till mjälten. För att kunna forska hade man dresserat grisar till att hålla andan och världsrekordet för gris i statiskt är 56sekunder. Värt att notera är att personer som inte tränar apnea, eller som saknar mjälte, har dykrespons som grisar, medan tränade i apnea har dykrespons mer åt utter. Nått sånt. (Snälla doktor’n, stäm mig inte för felcitering!)

Det berättades ingående om squeeze och vi fick se röntgenbilder av någon som gjort negativ packning bl.a. Där kunde man tydligt se förändringarna av struphuvud, hjärta mm. (För er som inte vet så expanderar hjärtat tillfälligt vid negativ packning) Tydligen var det Sebastian på bild och någon konstaterade att ”han har ett stort hjärta..i alla fall ibland!” Och ja, jag håller med, visst har han stort hjärta. Han hade verkligen ansträngt sig för att skapa en trevlig och säker tävling och det var många som tackade honom på plats. Jag hörde minst ett par säga att det var den bästa tävling de någonsin varit på, och jag säger inte emot.

Det planeras redan för ett Nordic Deep -07. Se till att hoppa på tåget då!

/Tova

 

Extrakommentar till bild 07 "Vad händer":
Elisabeth från Norge gör makalösa 150m dynamiskt och kommer upp helt ren. Tyvärr har hon valt att prova näsklämma den dagen och glömmer ta bort den under SP. Dyket blir därigenom underkänt. Alla jublade när hon kom upp ren efter dunderdyket och alla såg lika krossade ut när det röda kortet kom. Ingen hade tänkt på klämman.
Dagens sanning: Träna som du ska tävla, tävla som du tränar. Prova inte nyheter på tävling. Fler fick diskade dyk av liknande anledningar.
Elisabeth: Vi vet att du kan i alla fall! Starkt jobbat!!

Extrakommentar till bild 19 "Like a glove"
Enligt Peter Boivie så får man bättre grepp om repet i Free Immersion om man drar på sig tighta diskhandskar ovanpå de vanliga. Har inte provat, men jag såg fler som gjorde likadant och som verkade nöjda. Dessutom ser det sött ut!

Dålig start

Uppvärmning

OK!

DYN

Glad dykare

Mer DYN

Vad händer?

DYN

Det gick väl bra

Samling på bryggan

Lagstatisk

SVT var där

Eeh, ja...

mera eeh...

Dykning

Andreas är redo

Mer redo

Och glad efter ett lyckat dyk

Like a glove!

Intressant att filma

Weeei!

Glatt gäng

Anonym deltagare

Allt material ©Örebro Apnea | Webmaster: Mikael Mattsson
Johan snorklar